Bài tập thì hiện tại tiếp diễn có đáp án

Bài tập thì hiện tại tiếp diễn có đáp án. Hy vọng giúp các bạn nắm chắc được kiến thức cơ bản của Tiếng Anh.

BÀI TẬP:

Bài 1: Nối câu ở cột trái với câu ở cột phải sao cho hợp lý:

1. Please don’t make so much noise.

2. I need to eat something soon.

3. I don’t have anywhere to live right now..

4. We need to leave soon.

5. They don’t need their car any more..

6. Things are not so good at work.

 7. lt isn’t true what they said.

8. We’re going to get wet ..

a. lt’s getting late.

b. They’re lying.

c. lt’s starting to rain.

d. They’re trying to sell it.

e. I’m getting hungry.

f. I’m trying to work.

g. I’m looking for an apartment.

h. The company is losing money.

 

1.F  – 2….  – 3….. – 4…..  – 5….. – 6…..  – 7…… – 8……

 

Bài 2: Hoàn thành đoạn hội thoại sau:

1. A: I saw Brian a few days ago.

B: Oh, did you? ..What’s he doing. these days? (what / he / do)

A: He’s at university.

B: ? (what / he / study)

A: Psychology.

B: ….. …… . it? (he / enjoy)

A: Yes, he says it’s a very good course.

 

2. A: Hi, Nicola. How ……… . ………… . …….. ? (your new job /go)

B: Not bad. lt wasn’t so good at first, but . .. .. ……….. ….. .. better now. (it / get)

A: What about Daniel? Is he OK?

B: Yes, but .. .. …. .. … .. .. . . ….. . his work right now. (he / not / enjoy).

He’s been in the same job for a long time and .. ………… to get bored with it. (he / begin)

 

Bài 3: Chọn dạng động từ đúng ( I’m doing ) hoặc ( I’m not doing)

1. Please don’t make so much noise… I’m trying… (I / try) to work.

2. Let’s go out now …..It isn’t  ranin.. (it / rain) any more.

3. You can turn off t he radio…………………..(I / listen) to it.

4. Kate phoned me last night. She’s on holiday in France. …………….(she / have) a great t ime and doesn’t want to come back.

5. I want to lose weight, so t his week …………. . . ……. ………. .. ….. (I / eat) lunch.

6. Andrew has just started evening classes. .. ……………… …….. . .. (he / learn) Japanese

7. Paul and Sally have had an argument. .. ……………….. ….. …. . …….. (they / speak) to each other.

8. ………… …. (I /get) tired. I need a rest.

9. Tim ……. . .. ……………… (work) today. He’s taken the day off.

10. …. . . (I / look) for Sophie. Do you know where she is?

 

Bài 4: Hoàn thành các câu sử dụng động từ sau:

start –  get –  increase – change – rise

1. The population of the world …increasing…very fast.

2. The world ……… . …………………………………………. . Things never stay the same.

3. The situation is already bad and it .. .. …. ….. . ……………………. …. worse.

4. The cost of living ….. ……….. …………… . Every year things are more expensive.

5. The weather ………… to improve. The rain has stopped, and the wind isn’t as strong.

 

Bài tập 5: Hoàn thành câu

1. I/ wash / my hair. => ………………………………………………………………………………………..

2. It/ snow.               => …………………………………………………………………………………………

3. They/ sit/ on the bench. => ………………………………………………………………………………..

4. It/ rain/ very hard.       => ………………………………………………………………………………….

5. She/ learn/ English.     => ……………………………………………………………………………………..

6. He/ listen/ to the radio. => ……………………………………………………………………………………..

7. We/ smoke/ in the class. => ………………………………………………………………………………..

8. I/ read/ a newspaper.         . => ………………………………………………………………………………..

9. You/ watch/ T.V?                => ………………………………………………………………………………..

10. What/ you/ do?                 => ………………………………………………………………………………..

11. What/ Sam and Anne/ do?   => ………………………………………………………………………………..

12. It/ rain/ ?                              => ………………………………………………………………………………..

13. That clock/ work?             => ………………………………………………………………………………..

14. You/ write/ a letter.          => ………………………………………………………………………………..

15. Why/ you/ run ?              => ………………………………………………………………………………..

 

Bài tập 6: Chọn đáp án đúng:                             

1. Have you got an umbrella? It  ……………………… to rain.

a. is starting                b. are starting             c. am starting              d. start

2. You  ……………….. a lot of noise. Can you be quieter? I  …………… to concentrate.

a. is makeing/am trying                      b. are makeing/ am trying           

c. are making/ am trying                    d. is making/ am trying

3. Why are all these people here? What ……………………. ?

a. am happening         b. are happening         c. is happening          d. is happening

4. Your English …………….. . How do you learn? 

a. is improving             b. are improving             c. improve              d. improving

5.  Please don’t make so much noise. I  ………………… to work.

a. is trying                   b. are trying                c. trying                       d. am trying

6. Let’s go out now. It ………………. any more.

a. am raining              b. is raining                 c. are raining              d. raining

7. You can turn off the radio. I  …………. to it.

a. are not listening      b. isn’t listening           c. am not listening      d. don’t listening

8. Kate phoned me last night. She is on holiday in France. She …… a great time and doesn’t want to come back. 

a. is haveing              b. are having               c. am having               d. is having     

9. I want to lose weight, so this week I  ……………. lunch.

a. am not eating         b. isn’t eating              c. aren’t eating                       d. amn’t eating

10. Andrew has just started evening classes. He  …………….. German.

a. are learning                        b. is learning               c. am learning             d. learning

11. The workers  …………………………..a new house right now.

a. are building             b. am building             c. is building                d. build

12. Tom ……………………….. two poems at the moment?      

a. are writing     b. are writeing                        c.is writeing                d. is writing

13. The chief engineer ……………………………… all the workers of the plant now.

a. is instructing           b. are instructing        c. instructs                   d. instruct       

14. He  …………………….. his pictures at the moment.

a. isn’t paint                b. isn’t painting             c. aren’t painting        d. don’t painting                     

15. We  ………………………….the herbs in the garden at present.

a. don’t plant               b. doesn’t plant                        c. isn’t planting           d. aren’t planting

16. They …………………… the artificial flowers of silk now?  

a. are………. makeing  b. are……… making           c. is……….. makeing      d. is ……….. making                

17. Your father  ………………………….your motorbike at the moment.           

a. is repairing              b. are repairing                        c. don’t repair             d. doesn’t repair        

18. Look! The man ……………………. the children to the cinema.

a. is takeing                 b. are taking                c. is taking                   d. are takeing             

19. Listen! The teacher  …………………..a new lesson to us.  

a. is explaining             b. are explaining          c. explain                     d. explains  

20. They ………… …….. tomorrow.

a. are coming                 b. is coming                   c. coming                      d. comes

 

V. ĐÁP ÁN:

Bài 1:

2 – e            3 – g           4 – a            5 – d                 6 – h          7 – b              8 – c

Bài 2:

1. What is he studying? / Is he enjoying?

2. How is your new job going / it is getting / he isn’t enjoying /  he is beginning

Bài 3:

3. I’m not listening / I am not listening

4. She’s having / She is having

5. I’m not eating / I am not eating

6. He’s learning / He is learning

7. They aren’t speaking / They’re not speaking / They are not speaking .

8. I’m getting / I am getting

9. isn’t working I ‘s not working / is not working

10. I’m looking / I am looking

Bài 4:

2. is changing

3. ‘s getting / is getting

4. is rising

5. is starting

Bài 5:

1. I’m washing my hair.

2. It’s snowing.

3. They’re sitting on the bench.

4. It’s raining very hard.

5. She’s learning English.

6. He’s listening to the radio.

7. We’re smoking in the class.

8. I’m reading a newspaper.

9. Are you watching TV?

10. What are you doing?

11. What are Sam and Anne doing?

12. Is it raining?

13. Is that clock working?

14. You’re writing a letter.

15. Why are you running?

Bài 6:

1 – a

2 – c

3 – c

4 – a

5 – d

6 – b

7 – c

8 – d

9 – a

10 – b

11- a

12 – d

13 – a

14 – b

15 – d

16 – b

17 – a

18 – c

19 – a

20 – a